Opasan dvojac: krizna situacija i ad-hoc odluke

Poznate su Vam situacije: kraj je meseca, a Vi vidite da nećete imati dovoljno novca da isplatite zaposlene; ili da su Vam ukrali ideju, tekst ili model rada; možda je neki važan klijent otkazao ugovor i sl.

Sigurna sam da ste se našli bar jednom u nekoj sličnoj kriznoj situaciji. Verujem da Vam je poznat osećaj napetosti u telu koji Vas upozorava na opasnost, hormon stresa je maksimalno na visini zadatka, a mozak je u paničnom stanju. To su prirodne reakcije tela na kriznu situaciju i u njima nema ništa loše, ali sve što se nakon toga dešava ima veze sa samodisciplinom, razumom i promišljenom odlukom.

Ljudska priroda teži ka ravnoteži. Osećamo se sigurnim, jer smo u balansu. Sve oko nas je u redu, predvidljivo je, a onda to možemo i da kontrolišemo. Iako nas to stanje zadržava u zoni komfora u kojoj nema napretka, sve ćemo učiniti da se vratimo u zen stanje. Kontradiktorno, zar ne?

 

262.epizoda emisije Poslovni Intermeco na TV Subotica /Naslov: Posledice ad-hoc ishitrenih odluka/

 

Pre nego što nastavim sa svojim izlaganjem, važno je da napomenem da su krizne situacije dobre, šta više potrebne su, jer nas teraju na promene. Bez promena nema razvoja, nema napretka, nema ostvarenja ciljeva. Setite se samo neke poslednje krizne situacije, kako ste izašli iz nje i šta je sve dobro to donelo za Vaše poslovanje. Isto tako, ad-hoc odluke ne moraju imati uvek loše posledice, ali to zavisi od trenutnog okruženja.

 

Promene su jedine zagarantovane, naročito one koje dobijamo sa tržišta, jer:

 • menjaju se navike kupaca,
 • uslovi poslovanja,
 • pojavljuju se inovacije,
 • tehnologija napreduje,
 • digitalizacija postaje imperativ,
 • razvija se znanje,
 • postoje nova otkrića,
 • menja se finansijska struktura i još mnogo toga.

Sve ovo utične na biznis i na njegove svakodnevne procese. Svaka od promena izaziva krizu jer je potrebno da im se prilagodimo.

 

Zagarantovani neuspeh

 

Kada na sve te eksterne impute promena dodamo ad-hoc ishitrene odluke preduzetnika, neuspeh je zagarantovan. Postoje situacije, kada su brze odluke neophodne, ali ako se to dešava iz dana u dan, organizacija će se umoriti i vremenom će postati ravnodušna na sva dešavanja oko nje.

 

Ad-hoc odlukama nema mesta u kriznim situacijama. One ne moraju biti ekonomske prirode, već mogu biti izazvane prirodnim razvojem biznisa, što je znak da je biznis prevazišao svoj poslovni model i da je potrebno uvesti neke strukturalne promene.

 

Krizini tim ljudi

 

Pošto i sam pojam krize izaziva negatvina osećanja, u ovim situacijama je dobro imati tim ljudi koji će se baviti sledećim temama:

 • razraditi scenarije za razne situacije: šta uraditi kada padne nivo prodaje; kada je na tržištu otežano plaćanje; kada se zatvaraju neke organizacije; kada se pojavi problem kreditiranja; kada se poveća nivo nenaplaćenih potraživanja; nedostatak nekih proizvoda na tržištu; poskupljenja (npr. gorivo); otežana komunikacija sa klijentima ili sa zaposlenima; pojavljuju se novi konkurenti; ...
 • održavati redovne sastanke tima i težiti ka racionalnim odlukama;
 • pratiti situaciju i beležiti promene, a zatim sve to analizirati i tako doneti odluku;
 • uz sve to, najvažnije je transparentno komunicirati sa zaposlenima, jer je potrebno održati motivaciju;
 • zatim transparentno komunicirati i sa klijentima da bi zadržali njihovo poverenje.

 

Ad-hoc odluke pojačavaju nesigurnost

 

Za preduzetnika je prioritet da ostavi utisak stabilne, staložene, racionalne osobe, jer od njegovog ponašanje zavisi i ponašanje celog kolektiva. Kakva je glava, takvo je telo. Nema mesta za negativne komentare, a još manje mesta za kukanje. Potrebno je vratiti fokus na one stvari koje će doneti rezultate.

 

Stabilnost i kriznoj situaciji

 

Stabilno ponašanje preduzetnika zavisi od zrelosti osobe koja vodi biznis u takvim kritičnim momentima. Naša je odgovornost, kao preduzetnika, da radimo na svom ličnom razvoju i da budemo spremni za vođenje organizacije i u kriznim periodima. Treba da smo svesni, da nakon svake krize nastupa ekspanzija i novi, sledeći nivo poslovanja. Ako nismo spremni mentalno i emocionalno da prevedemo naše preduzeće na viši nivo rada, to se neće ni desiti. S obzirom da stagnacija ne postoji, lako možemo da zaključimo šta će se desiti ako se naš biznis ne razvija.

Lični razvoj je deo Mastermind programa kroz business couching modela 1:1. To su teme koje se rade individalno, ali su ključne za razvoj preduzeća. Na taj način ćemo sprečiti nepromišljene ad-hoc odluke, odnosno, ako se one i dese, a nisu bile dobre, onda ćemo steći veštine kako da te odluke ispravimo.

 

Organizacija raste uz rast i sazrevanje preduzetnika

 

Setite se samo kakvi ste bili pre par godina, ili pre 2-3 decenije i koliki ste put prošli. Posmatrajmo ovo na primeru rasta deteta. Njegovim razvojem menjate mu garderobu, ishranu, način razgovora sa njim, pratite fizičke, mentalne i psihičke potrebe i prilagođavate im se.

 

Uspešni preduzetnici rade vrlo svesno na svom ličnom razvoju. Znaju svoje mane i prednosti i kako da ih iskoriste za razvoj biznisa.

 

Stvaranje alata upravljanja biznisom

 

Isto tako, kako se njihova ličnost razvija, tako se razvija i njihovo poslovno okruženje, jer razvijaju veštine delegiranja, organizacije vremena, postavljanja prioriteta i stvaraju sebi alate za upravaljanje biznisom, kao što su npr:

 • pravilnici i procedure, koji će im pomoći oko donošenje odluka, izbegavanja nesporazuma, grešaka  i bespotrebnih konflikata,
 • teže ka automatizaciji, stvarajući pregledan i kontrolisan sistem,
 • strategija preduzeća, što će im omogućiti da rade na biznisu, a ne u biznisu,
 • hijerarhiju odgovornosti i zadataka, što će im obezbediti vreme za sebe i za strategijske odluke.

 

Verujem, dok ste čitali ovaj blog, da ste dobili bar jednu ideju šta možete sledeće da uvedete u Vaš biznis. Koliko god Vam se to činilo malim korakom, biće velika pozitivna promena za razvoj Vašeg biznisa.

Sve ono čemu svesno pristupite, umanjiće opasnost donošenja ishitrene ad-hoc odluke, a ako se to ipak desi i ne da očekivane rezultate, uvek ćete imati gde da se vratite, ako ste pre toga razradili dobre alate za upravljanje preduzećem.

 

 

Pristupite besplatnom sadržaju prijavom na newsletter!
"Budi kreator svog poslovnog uspeha"
Budite slobodni da me kontaktirate.
Imate pitanja?
Nazovite me:
+381 63 633166
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.