O meni

Malo njih zna da sam kao dete želela da budem genetičar. Bila sam vrlo svesno dete. Kako sam se u osnovnoj školi upoznala sa biologijom, u narednom periodu sam sve podredila tom cilju: srednju školu sam pohađala u sada već drugoj državi, tada još republici, da bih pored maternjeg mađarskog jezika naučila i srpsko-hrvatski jezik. Želela sam da studiram u Zagrebu.

Nemiri 90-tih godina i rat su sve to promenili. Moji planovi su pali u vodu. Smatrala sam da su sav moj trud i neprospavane noći, koje sam provodila nad knjigama, bili uzaludni.

 

 

Protekao je određeni broj godina kada sam u jednom trenutku shvatila da ja ustvari živim moj dečiji san, samo se ne bavim ljudskom genetikom, već genetikom preduzeća: istražujem, povezujem elemente, tražim slabe tačke da unapredim sisteme i stvaram nove. Živo se sećam tog trenutka kada su me osećanja preplavila; povezala sam sve tačkice unazad i razumela da se sve dešavalo sa razlogom i da je sve imalo svoju svrhu:

  • 12 godina bavljenja muzikom i sviranjem violončela da naučim da upravljam emocijama;
  • 5 godina rada u policiji, da naučim strogi protokol i administraciju;
  • 5 godina rada u direktnoj prodaji kozmetike, da shvatim da zarada zavisi od mene i da naučim da priđem nepoznatim ljudima;
  • 10 godina „studiranja“ u osiguravajućem društvu; bez ovog iskustva ne bih znala da radim to što danas radim:

proces izrastanja u menadžera, pa lidera, formiranje prodajnih grupa, njihovo obučavanje, upravljanje konfliktima sa nadređenima i podređenima, rad po planu i strategiji kompanije i razne stručne i neformalne obuke tokom ovog perioda;sve to čini ono što sam ja danas.

 

 

Svaki posao sam radila u svom maksimumu, jer su me tako učili roditelji, ali mi je nedostajala ona iskra zbog koje se budim svaki dan.

Godine 2014. sestra i ja smo osnovale zajedničko preduzeće „VG Blue“. Sećam se tih prvih dana, kada mi je Lidia rekla: „Ti su uvek birala poslove u kojima si bila pionir i na kraju si napravila rezultate“. Kolega iz osiguranja, prilikom mog odlaska, je rekao: „Ne znam šta je ovo što ćeš raditi, ali te toliko poznajem da znam da ćeš raditi dotle, dok ne nađeš put kako to da ostvariš, tako da se ne brinem“.

Da, zaista sam bila pionir u dosta mojih poduhvata i nikada nisam pravila za sebe plan B, ako plan A ne uspe. Ne znam da li je to dobro ili nije. Meni je pomoglo da se fokusiram.

 

 

Sestra i ja smo odrasle u porodičnom biznisu naših roditelja. Oni su otišli u penziju i zatvorili preduzetničku radnju pre osnivanja našeg privatnog biznisa. Svako od nas je bio uveren da dvoje ženske dece ne mogu da nastave muški zanat i vode vodoinstalatersku radnju koja je bila na veoma dobrom glasu u bivšoj SFRJ. Da smo tada znali što danas znamo, koliko vredi dobar majstor, možda bi promenili mišljenje.

Imale smo dobar primer naših roditelja koji su uspešno vodili svoj biznis tokom 40 godina. Pokazali su da sa marljivim radom i istrajnošću možeš da postigneš izvanredne rezultate i da dobro živiš bilo gde da se nalaziš. Međutim, danas to nije dovoljno za uspeh. Potrebno je znanje, koje će Vam dati podršku pri razvoju veština upravljanja, rukovođenja, prodaje, marketinga i celokupne organizacije biznisa. Tajna generacijskih biznisa se nalazi baš u ovome.

 

 

Kraj 2020. godine bio je ponovna prekretnica i novi izazov u našim životima, jer smo sestra i ja razdvojile naše delatnosti. Svoj rad sam posvetila tome da širim i prenosim ono znanje koje je potrebno da izgradite takav biznis koji ćete moći predati Vašoj deci, da ga ona vode dalje kao misiju svojih očeva. Biznis će dugoročno opstati i preživeti sve krize i izaći iz njih sa obnovljenom snagom, samo onda kada se temelji na sistemu i kada se on neprestalno preispituje i unapređuje.

Iz ovog uverenja nastao je koncept treninga „Update Your Business – Dodaj novi polet svom biznisu“ koji sadrži u sebi više od 20+ godina poslovnog iskustva, znanja iz školovanja, praktičnih primera kroz greške i uspehe, kao i emocija kroz koje preduzetnici prolaze i znanja iz NLP metodologije.

 

 

Brend „Update Your Business - UYB“ je oživeo i stavio „kuću pod krov“, sada već moj životni partner, Laslo Paško, koji je utkao u ovaj program svojih 15 godna producentskog iskustva u filmskoj industriji i građenju brendova u Budimpešti.

Po zvanju sa Master ekonomista u marketingu. Moje školovanje se nije završilo diplomiranjem. I dalje biram izvore i ljude od kojih učim, koji su za mene najbolji primeri. Zahvalna sam što sam ih mogla i lično upoznati i danas sam njihov verni učenik:

Slavica Squire je bila osoba koja me davne 2008. godine upoznala sa NLP metodologijom. Na njenom institutu sam postala NLP trener, završila edukaciju Leadership Coaching, a u 2021. godini sam postala profesionalni couch.

Gabor Wolf i njegova knjiga „Marketinška Biblija za mala i srednja preduzeća“ su „krivi“ za građenje mog biznisa. Wolf Gabor i njegova supruga Janata Kriszta su lideri u marketingu MSP u Mađarskoj. Ovaj bračni par su bili gosti-predavači na 1. Marketing forumu „Update Your Marketing“ za MSP na Paliću 2018. godine. Slike sa Foruma možete pogledati OVDE.

Emil Tonk je osoba koja me naučila poniznosti prema znanju i učenju. Emil je dugi niz godina bio predsednik Marketinškog saveza u Mađarskoj, a izabran je i među najbolje predavače na celom svetu. Tome smo bili svedoci i na 2. Marketing forumu „Update Your Marketing“ za MSP na Paliću 2019. godine. Slike 2. Foruma možete pogledati OVDE.

Želim da se zahvalim Vladanu Stefanović, vlasniku TV Subotica i njegovom timu. Pokrenuli smo emisiju Poslovni Intermeco, a koja se gleda već 5. sezonu širom Vojvodine, a prešli smo jubilarnu 200. emisiju. Poslovni Intermeco je naša podrška malim i srednjim preduzećima u vidu televizijske edukaciju za unapređenje poslovanja. Arhivu dosad snimljenih emisija možete pogledati OVDE.

Zahvalna sam mojoj deci, Korneliji i Benjaminu koji su imali razumevanja za mamu dok je učila i radila, mojim roditeljima za primer i podršku, mojoj sestri u kojoj sam našla najboljeg saradnika, mojim prijateljicama Jadranki, Brigiti, Dragani i Eržebeti, koje su me podržale i slušale moje priče, ideje i planove, i na kraju mom dragom Laslu, koji je verovao u mene onda kada mi je bilo najteže.

Ovo zvuči kao uvod u knjigu. Ko zna, možda u nekoj budućnosti!

 

 

 

Pristupite besplatnom sadržaju prijavom na newsletter!
"Budi kreator svog poslovnog uspeha"
Budite slobodni da me kontaktirate.
Imate pitanja?
Nazovite me:
+381 63 633166
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.