10 TOP saveta kako sigurno izgubiti kupca

10 TOP saveta kako sigurno izgubiti kupca

Odnosno, kako 100% urušti sistem preduzeća.

 

Svima nam je poznato da je najteže raditi sa ljudima, naročito ako se oni nalaze u ulozi kupca. Tržište se promenilo i kupci su postali centar dešavanja. Oni to znaju i koriste svoja prava. Sram ih bilo.

Pripremila sam 10 tačaka koje predlažu kako mi prodavci možemo to promeniti. Svaki od ovih predloga je delotvoran, a da budemo potpuno sigurni da nam kupci neće više dolaziti, najbolje bi bilo da kombinujemo nekoliko od ovih tačaka. Što je sigurno, sigurno!

 

Izvor slike: lična arhiva


Pa da krenemo redom:

1. Danas informacije imaju veliku vrednost. Zato, ne delite informacije! Čak i ako znate, pravite se da ne znate. Neka kupci sami ispituju šta im je potrebno, da vidimo ko je u stvarnosti zainteresovan za naše proizvode ili uslugu. Na taj način ćemo razvijati kreativnost i snalažljivost kupaca.

 

2. Koga briga za potrebe kupaca! Neka svako gleda svoja posla. Šta vas briga za druge? Da li kupci razmišljaju o vašim potrebama? Pustite da vas oni prvo pitaju, pa ako znate odgovor i imate vremena, od vaših poslovnih obaveza, odgovorićete im na pitanja.

 

3Ne obaveštavajte kupce o novinama, o promenama, o kampanjama i sl. Neka se sami interesuju. Imaju više vremena od vas. Valjda ste im vi potrebniji nego oni vama?

 

4. Prvi utisak kupca je prevaziđena stvar. Vi ste takvi kakvi ste. Ako mu se ne sviđate neka ide u drugu radnju.

 

5. Danas se ističu dodatne vrednosti uz osnovni proizvod. To može biti neki poklon, usluga, vaučer, popust ili nešto slično. Dodatna vrednost za kupca je dodatni posao i trošak za vas. Zato budite snalažljivi i pogledajte gde možete uštedeti. Ako ne date poklone kupcima koji im inače sleduju, ostaće vama više u džepu. Dobro će doći za vas ili za vašu decu. Bolje vama nego kupcu koga ni ne poznajete.

Izvor slike: nepoznato

 

6. Negovanje odnosa sa klijentima je mnogo zamorna stvar. Ko još ima vremena za to?! Uz sve svoje brige treba još da pratimo kada je kupac poslednji put nešto kupio od nas, šta je to tačno bilo, koliko je potrošio, da li ima neke planove ili neke druge suvišne podatke. Ako jednom krenete sa tim tražiće od vas da to stalno činite. Još će se uvrediti što ih niste obavestili kada je bilo podrazumevano. Zato je sigurnije ni ne započinjati. Tada kupci neće imati očekivanja, pa neće ni zanovetati.

 

7. Danas se traže izvesne kompetencije, sposobnosti i još neke suvišne edukacije. Zar je uopšte važno ko će da priča sa kupcem, kada on svakako zamara? Zato je bolje baciti novog radnika u vatru, neka se čeliči. Važno je da se prijavio za posao, pa makar ostao na njemu samo kratkoročno. Posmatrajte sa strane, kako će se snaći kada kupac podigne ton na njega. Nipošto nemojte intervenisati, neka se sam izbori do kraja.

 

8. Najkreativnije odeljenje bi trebalo da bude odsek za primanje reklamacija. Oni treba da nauče I primenjuju tri važna odgovora: ne može, nemate pravo, ne možemo da učinimo ništa. Ovakvim pristupom nećete ući u konverzaciju sa kupcima. Odmah treba saseći bilo kakav prigovor još u korenu! Tako ćete uštedeti vreme, a i finansije.

 

9. Delikatna stvar je korišćenje telefona. Ostavite da odzvoni što duže, kako bi kupci videli da ste jako zauzeti i da nemate vremena za suvišna ćaskanja, a kada podignete slušalicu, obavezno uzdišite i prevrćite očima. Tako ćete kupcu dati do znanja da ste u gužvi i da vam što pre kaže ono što namerava.

 

10. Važno je da se pred kupcima posvađate sa kolegom. Tako će kupci videti da se zalažete za njihov slučaj. Ceniće to. Ne morate da psujete, ali malo povišen ton i mlataranje rukama, to je već dovoljno da privuče pažnju.

 

Izvor: magyar rajzfilmek


Ako sledite ove savete, iskustvo govori da će kupac sigurno da vas napusti i nikad više vas neće uznemiravati, a vi ćete biti opušteni, nećete se baviti njihovim potrebama već samo vašim. Nećete morati poštovati radno vreme, jer kupci vas neće posećivati. I tako, polako ćete moći zatvoriti radnju, pa ćete moći na miru da uživate u slobodnom vremenu. Imaćete ga na raspolaganju koliko god vam je potrebno.

 

A ako mislite da je ovo ipak previše, preokrenite svaku tačku i učinite suprotno. Budite uvereni da ćete tako izgraditi dobar sistem za funkcionisanje vašeg bizinisa koji će da privuče prave kupce i obezbedi profit sa kojim ćete biti zadovoljni.

Pristupite besplatnom sadržaju prijavom na newsletter!
"Budi kreator svog poslovnog uspeha"
Budite slobodni da me kontaktirate.
Imate pitanja?
Nazovite me:
+381 63 633166
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.